Makinelerin hayatımıza girmesi ile birlikte teknolojide gelişerek hayatımıza girmeye başladı. Hayatımızın her alanında uçaklar, roketler, arabalar, trenler, cep telefonları, bilgisayarlar ve benzeri teknolojik aletler bulunmaktadır. Bu teknolojik aletler insanın malzemeye olan ihtiyacının artmasına neden olmaktadır. Malzemeye olan bu ihtiyaç malzemeler üzerinde sürekli arge çalışmalarının yapılmasına neden olmaktadır. Arge çalışmalarında üzerinde durulan malzemelerden biride alüminyumdur.
Alüminyum özellikle ulaşım araçlarında tercih edilmektedir. Bunun en büyük sebeplerinden biride alüminyumun malzeme yoğunluğunun diğer malzemelere oranla üçte bir düşük olmasıdır. Bu durum alüminyum malzemenin çok hafif bir malzeme olmasına neden olur. Ayrıca demir alaşımlı malzemeler üzerindeki ısıyı ve elektriği iletmede çok yavaşlardır. Alüminyum malzeme ise üzerine gelen ısıyı ve elektriği çok hızlı bir şekilde iletir.
Demir alaşımlı malzemelerin korozyona karşı direnci çok düşüktür. Doğada yavaş yavaş korozyona uğrayarak ömür uzunlukları kısalır. Alüminyum malzemenin seçiminde ise en etkili faktörlerden biride alüminyum malzemenin korozyona karşı direncinin çok yüksek olmasıdır. Bu sayede doğada korozyona uğrayarak ömür uzunluğu kısalmaz.
Alüminyum malzemenin en önemli özelliklerinden biri etkileşime girmemesidir. Etkileşime girmemesi sebebi ile insan sağlığına herhangi bir zararı dokunmaz. Bu nedenle de alüminyum hayatımızdaki her alanda, her malzemede yer almaktadır. Sağlık alanında kullanılan malzemelerde ve mutfak araç gereçlerinde alüminyum malzeme tercih edilmektedir. Özellikle demir ve demir alaşımlı malzemeler çok kolay etkileşime girdiklerinden dolayı sağlık alnında kullanılamamaktadır. İnsan sağlığına çok büyük zararları vardır.
Alüminyum malzemenin tercih edilme nedenlerinden birisi de diğer malzemelere göre daha kolay şekil almasıdır. Bu da ulaşımda özellikle uçak ve roket sanayisinde alüminyum malzemenin tercihini arttırır.
Alüminyum metali, diğer metallere göre hemen hemen her döküm yöntemi ile dökülebilir bir malzemedir. Alüminyum metalinin ergime derecesi diğer kullanılabilir metallere göre düşüktür. Bu da alüminyum malzemeyi yüksek sıcaklıklara kadar çıkartmadan dökebilmemizi sağlar. Demir alaşımlı veya çelik alaşımlı malzemeler ise çok yüksek sıcaklıklarda ergidiği için dökümleri alüminyuma göre maliyetlidir.
Alüminyumun en zayıf noktası ergime sıcaklığıdır. Yüksek sıcaklıklarda alüminyum malzemeyi alaşımlandırma yapılmadan kullanamayız. Bu nedenle alüminyum malzemenin yüksek sıcaklıklarda kullanılmasını sağlamak için silisyum, magnezyum, bakır, nikel, titanyum ve benzeri malzemeler ile alaşımlandırma işlemi yapmak gerekmektedir. Böylece, alaşımlandırma yaparak alüminyumun, dayanıklılığını ve diğer mekanik özeliklerinin arttırılması sağlanır.
Etiketler :
alüminyum,
alüminyum döküm,
neden alüminyum döküm,
alüminyum malzeme,
alüminyum döküm malzemeler